HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.03.23. 21:38 Vicuska28

Házi kedvencekkel az egészségért

 

A legtöbb házi kedvenc tulajdonos tudja mennyire jó hatással vannak rájuk az állatok. Mindazonáltal sokkal több jót hoznak az életünkbe, mint amennyit valaha is gondolnánk.

Háziállat, mint stressz oldó

15-30 perc időtöltés kutya vagy macska társaságában enyhíti a szorongást és feloldja a stresszt. Azonban nem fontos négylábú kisállatnak lennie - az akváriumban úszkáló halacska figyelésével ugyanolyan hatás érhető el. A házi kedvencünkkel eltöltött idő alatt testünk változáson megy keresztül, ami befolyásolja a hangulatunkat. A kortizol "stresszhormon" szintje csökken, és szerotonin termelődik, ami jótékonyan hat a hangulatra és az érzelmekre.

A tökéletes vérnyomásért

Egy felmérésen 240 házi kedvenc tulajdonos házaspár vett részt, akiknek alacsonyabb volt a vérnyomásuk és szívük is kevesebbet vert normális helyzetben, mint a háziállat nélküli embereknek. Hasonló eredményeket érték el akkor is, ha stressznek voltak kitéve. Más kutatások kimutatták, hogy a gyerekek képesek a vérnyomás csökkentésére az állatok simogatásával.

Jó hatással vannak a szívre

Húsz év kutatás eredménye azt mutatja, hogy azoknál a személyeknél, akiknek még soha életükben nem volt macskájuk 40 %-al nagyobb a szívinfarktus kockázata, mint a macskatulajdonosoknak. Egy másik tanulmány szerint a kutyatulajdonosok nagyobb valószínűséggel élnek szívroham után még egy évet. Úgy tűnik, hogy a házi kedvenc tulajdonosoknak kisebb az esélyük, hogy szívbetegség miatt halnak meg.

Óvnak a szélütéstől

Kutatók úgy vélik, hogy a macskák jobban nyugtatják gazdájukat, mint más háziállatok. A macska tulajdonosok gyakran összpontosítanak a macskájukra, és ezzel az állatok az érdeklődésük középpontjába kerülnek, ami miatt kevesebbet gondolnak saját problémájukra.

Depresszió ellen simogatás

A terapeuták gyakran javasolják a depressziós embereknek, hogy tartsanak háziállatot - a kedvtelésből tartott állatok feltétel nélkül szeretni fognak minket! Minden alkalommal úgy várnak, mintha az lenne az utolsó alkalom, hallgatják szavainkat, ameddig csak beszélünk, szeretnek velünk lenni, és a simogatásuknak nyugtató hatása van.

Séta a jobb formáért

A kutyatulajdonosok aktívabbak és kisebb mértékben híznak el, mint a kutyátlan emberek. A mindennapos 30 perces séta gondoskodik a minimális mozgás szükségletről és az egyszerűbb gyakorlatokról.

Fejlettebb társasági élet

Ellentétben azokkal, akiknek nincsen házi kedvence, az állattulajdonosok törekszenek arra, hogy más gazdikkal beszélgessenek. A kutya rendszeres sétáltatása barátságokat eredményez, az emberek tanácsokat adnak és kapnak egymástól, és gyakran beszélnek meg közös állatsétáltatást és futást.

Erősebb védekezőképesség  az allergiával szemben

Azok a gyerekek, akik egy házban nőttek fel macskával vagy kutyával, kevésbé hajlamosak az allergiára, és ugyanez vonatkozik azokra is, akik tanyán vagy falun cseperedtek háziállatokkal körülvéve. Bizonyára ezért érdemes megteremteni gyermekünk számára egy több évig tartó barátságot, egy feltétel nélküli barátot, aki majd vele lesz.  

Erősebb csontok

Erős és sűrű csontok az első védelmi vonal a csontritkulás és a fájdalmas törések ellen, a kutya sétáltatás ennek elérésében segíthet. Ez a betegség az 50 év felett levő nők felét, és az 55 év feletti férfiak negyedét érinti. A testmozgással ugyanúgy erősödnek a csontok, mint az azt körülvevő izmok, és a napon eltöltött idő alatt szervezetünk D-vitaminhoz jut, amely lehetővé teszi a kalcium felszívódását, ami erősíti a csontokat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos háziállatok


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr881863630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása