HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.02.19. 22:06 Vicuska28

Nagy-Britanniában minden harmadik kutya túlsúlyos

 

Nagy-Britannia kutyáinak egyharmada túlsúlyos, mert tulajdonosaik rágcsálnivalókkal etetik és nem futtatják őket. Úgyszintén a  macskák is egyre kövérebbek lettek. A brit macskák egynegyede túlsúlyos derült ki a PDSA (Beteg állatokról gondoskodó emberek szervezete) által végzett kutatásból.

A tavalyi kutatásból kiderült az is, hogy Nagy-Britanniában több, mint fél millió kutya elhízott.

"Sok kutyatulajdonos hozzászokott ahhoz, hogy házi kedvencét maradék- vagy zsíros étellel eteti. Azt vettük észre, hogy a kutyák, macskák, nyulak és még az apróbb szőrös háziállatok is nagy számban híztak el. - mondta  Sean Wensley, a PDSA egyik állatorvosa.

Az állatorvosok figyelmeztették az állat-tulajdonosokat, hogy a túlzott etetés súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mint pl. az ízületi gyulladás, cukorbetegség és a rövidebb élettartam. A PDSA évente megrendezi a "Pet Fit Club" nevű versenyt, hogy ezzel is segítsen a tulajdonosoknak kedvenceiket formában tartani.

Egy tanulságos történet tavaly novemberéből:

 

John Green macclesfield-i lakos felelőtlenül bánt saját dalmatájával, Barney-vel. Szabályosan túltáplálta  a sok csokoládéval és chipsszel. A kutya csak lihegve tudott menni, az  ugrás pedig lehetetlen volt számára.

Miután jelentették az ügyet az állatvédelmi hatóságoknak, az 50 éves Green-t eltiltották a kutyák tartásától, amivel 10 éven keresztül foglalkozott. A bíróságon azt mondta: gondolta, hogy a kutya túlsúlyos, de nem tudta pontosan mennyinek is kellene lennie. Később a helyi média bejelentette, hogy Green bevallotta bűnösségét és 200 óra közmunkára ítélték. Az állatvédők már korábban figyelmeztették Green-t a veszélyre, de mivel az nem hallgatott a jó szóra, kutyája elérte a 70 kg-ot, ami egy átlagos dalmatának a kétszerese. Mivel hagyta ennyire "morbidan" elhízni a kutyáját ezért az RSPCA (állatok elleni erőszak ellenes szervezet Angliában) vette gondjaiba.

 

Az állatot azonnal diétára fogták és most már jól van. A túlsúly nagyon megviselte a kutya szervezetét, az ízületei óriási nyomásnak voltak kitéve, valószínűleg hamar elpusztult volna.

Rachel Andrews RSPCA felügyelő reméli, hogy ez az ügy rádöbbenti a háziállat tulajdonosokat, hogy milyen létfontosságú szerepe van egy gondosan összeállított  diétának és az állatok edzésének.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya állatkínzás dalmata háziállatok állatgyógyítás


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr741774757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása