HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.02.22. 20:19 Vicuska28

Az elefántok "titkos" nyelve

Tudósok egy csoportja a San Diego-i állatkertben arra a következtetésre jutott, hogy az elefántok sajátos nyelvet alakítottak ki, melyen beszélni tudnak. Ezek a hatalmas állatok a szokásos kifejezéseken kívül olyan módon kommunikálnak, amit az emberi fül már nem tud érzékelni.

Beszédjük kétharmada alacsony frekvenciájú hangokból áll. Az ember csak részben hall morgásra hasonlító hangokat.

Ahhoz, hogy megértsék ezt a titkos nyelvet, a tudósok a nőstény elefántokra alacsony frekvencián működő mikrofonokat raktak,  valamint nyomkövetésre szolgáló GPRS készüléket. Így tudták összekötni a hangokat azzal amit az elefántok éppen akkor csináltak.

- Izgatottan várjuk, hogy minél többet megtudjunk az alfa nőstények falkán belüli szerepéről, hierarchiájáról, és hogy miként kommunikálnak egymást közt és védik egymást. - mondta Matt Anderson, aki a kutatást vezette.

Az egyik legérdekesebb dolog, amit a tudósok felfedeztek, hogy a terhes elefánt ezeknek a hangoknak a segítségével tudatja a többi elefánttal, hogy kölyke fog születni. A tudósok úgy vélik, hogy az elefántok így "beszélnek" akkor is, amikor figyelmeztetik a csordát a veszélyre.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás elefánt


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr211782058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása