HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.01.19. 20:38 Vicuska28

Kutya kontra macska

A Coca-Cola a Pepsi ellen, McDonald’s a Burger King ellen... Az amerikai nép szereti megosztani az egyes kategóriákat.
A pszichológus Sam Gosling által vezetett kutatócsoport Austin-ban, nemrég kérdőívet küldött az interneten keresztül, hogy feltárja egy klasszikus rivalizálás részleteit: a kutyák kontra macskák szerelmeseiről.

Az ún. "Gosling-Potter Personality Internet Project" kérdőíven levő kérdésekre 4500-an válaszoltak. A részvevőknek az volt a feladata, hogy írják le az életüket öt kategóriában: extrovertizmus, neurotizmus, közkedveltség, lelkiismeretesség és nyitottság.

Valamint azt is meg kellett mondaniuk, hogy a kutyákat vagy a macskákat kedvelik-e inkább.

Azok az emberek, akik a kutyák szerelmeseinek tartották magukat, jó eredményt értek el extrovertizmus (kifelé fordulás), közkedveltség és nyitottság téren.
A macskák szerelmesei inkább neurotikusak, ugyanakkor nyitottak is. A tanulmány keretében ez azt jelenti, hogy kreatívak, instabilak és széles látókörűek.
Gosling szerint a felfedezés megegyezik a valósággal. Közkedveltség és kifelé fordulás: a kutyák barátságosak, szeretnek az ember közelében lenni, szeretik a társaságot, még a macskák csak addig vannak ott, ameddig kedvük van, aztán elmennek.

Na de mi van akkor ha egy embernek van kutyája, macskája, tengerimalaca, egere és ráadásul még aranyhala is?
És mi van az alul-reprezentált kisállat - személyiség típusokkal? Egyáltalán létezik hal, tengerimalac, papagáj típusú ember?
Szerintem az emberek, úgy mint az állatok túl összetettek ahhoz, hogy könnyedén kategorizálják egyik vagy másik típusba.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás kutya macska háziállatok


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr241685810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása