HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.01.26. 22:43 Vicuska28

Kihal a világ legszomorúbb hala

A világ legcsúnyább hala "Blobfish" (lat. Psychrolutes marcidus) úgy tűnik egyben a legszomorúbb is. Van is oka rá, hogy szomorkodjon, de ez az ok nem esztétikai jellegű. Fajtáját a kihalás fenyegeti.

A blobfish fajtájú halak többnyire Délkelet Ausztrália vizeiben élnek 800 méter mélységben, ezért ritkán lehet őket látni. Felnőtt korukra elérhetik a 30 centit.

Az emberek mindazok ellenére, hogy ezek a halak nem ehetőek, folyamatosan halásszák s ezért a faj a kihalás szélére sodródott. Callum Roberts a York egyetem mélytenger-biológiai professzora azt állítja, hogy a blobfish halak okkal szomorúak. Mégpedig azért mert ugyanolyan mélységben élnek mint a homárok és rákok, és gyakran velük együtt fogják ki őket a halászok. Ezek a halak nagyon érzékenyek a halászok merítőhálós módszerére, ami főleg Dél-Ausztrália vizeire korlátozódott.

"Ausztrália és Új-Zéland vizein a legaktívabb a mélytengeri halászat, s ezért nem jó hogy a blobfish a világnak ezen a részén él."- mondta a professzor és hozzátette, hogy ezt a halászati módszert meg kell szüntetni, mert számos tengerfenéken élő fajra veszélyt jelent.


 

Szólj hozzá!

Címkék: halak legcsúnyább kihalófélben


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr941705269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása