HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.04.15. 22:28 Vicuska28

Borzalmas! Egy kutyát megfosztottak mancsaitól Belgrádban

Két fiatal lány Belgrád külvárosában, Medakovićban egy rémült nőstény kutyát talált, melynek mind a négy lába le volt vágva! Az ORKA (állatokkal való etikus bánásmód szervezete), és az "Evropska inicijativa 17" bűnvádi feljelentést tett az ismeretlen kínzó(k) ellen.

Belgrád külvárosában, Medakovićban kedden este két lány talált rá a csúszó kutyára egy közeli parkban, amikor ennivalót, és vizet keresett, mert mind a négy lába le volt vágva.

Feltételezések szerint a kutyát egy ember csonkította meg, baltával vágta le az lábait egyiket a másik után.

A szomszédok nem vettek észre semmit

Azok a lakosok akik mindennap végig mennek a Radovana Simić utcán azt állították, hogy a sérült állatot se nem látták, se nem hallották. Egyébként a külvárosnak az a része, ahol a kutyát találták, főleg épületekből áll. Az ottani pékség tulajdonosa is elképedt amikor tudomást szerzett a történtekről.

- A pékségben dolgozom, és mögötte élek. Nem láttam, és nem is hallottam ilyen kutyáról a környéken. A gyerekek észrevették vagy meghallották volna, valaki csak reagált volna - mesélte a Pressnek.

A sérült állatot nem látta Nikola Pavlović sem. Naponta többször végigmegy azon az utcán, valamint a hetedik emeleten lévő lakásának erkélyéről az egész külvárost belátja, de azt mondja, nem hiszi, hogy elkerülte volna a figyelmét egy csúszó kutya.

Menedék az autó alatt

- Amikor rátaláltam a remegő kutyára, az autó alatt bujkált. Nem akart kijönni, ezért kihúztuk, de nem mutatta jelét agressziónak. Amikor megláttam, hogy az összes lábát levágták, hátborzongató volt! Felismertem ezt a kutyát, mert már korábban is láttam a környéken. Nincs tulajdonosa, de még senki sem panaszkodott, hogy agresszív, és megtámadja az embereket - mondta a Pressnek Sandra Spoja, az "Evropska inicijativa 17" állatvédő aktivistája.

Mivel a szervezet együttműködik a Bežanijska Kosa városrészben található "Artvet" állatorvosi rendelővel, tekintettel arra, hogy már túl késő volt, és a legtöbb klinika bezárt, a sebesült kutyát autóval elszállították ebbe a rendelőbe.

Vlada Antić állatorvos, aki ellátta a megcsonkított kutyát, azt mondta, hogy a 25 munkaéve alatt nem látott ilyen rettenetes esetet!

- A lábait levágták egy éles tárggyal, valószínűleg baltával! Lehetséges, hogy egy ember tette, miközben megkötözte a kutyát, de lehet, hogy többen voltak az elkövetők. A sérülés állapotáról ítélve a kutya lábait kb. tíz napja vághatták le. Többnyire begyógyult a seb, de néhány helyen még vérzik. Nem volt szükség sebészeti beavatkozásra, sem pedig infúzióra. A kutyát megetettük, és megitattuk, a lábait bekötöztük. Egész idő alatt csendben feküdt a műtőasztalon. Az éjszakát pedig a klinikán töltötte - mesélte aggodalmasan Antić.

Elmondása szerint az állaton nem volt más sérülés, és olyan nyomok sem, melyek arra utalnának, hogy megkötözték, miközben eszméleténél volt a lábai megcsonkításakor.

- Nem tudom megmagyarázni, hogy a kutya miért nem vérzett el! A vérzés megakadályozására a lábait át kellett volna kötni egy kötéllel, vagy valami hasonlóval, de erre utaló nyomokat nem találtunk - magyarázta dr. Antić.

Másrészről viszont, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az állat szerencsétlen baleset áldozata lett.

- Talán egy rókának vagy más vadállatnak szánt csapdába esett. Azonban, mind a négy lába egyenletesen van levágva, és a csapda nem fogja meg mind a négy lábat - magyarázta tovább Antić.

A rendelőbe már korábban is hoztak be olyan kutyákat, melyeket emberek bántalmaztak, de ilyen esettel még nem találkozott.

- Az érintett polgárok hoztak már be olyan kutyát, melynek kötéllel kötötték meg a nyelvét vagy vérzett a lábuk, mert lánccal voltak megkötve, de a törött csont, és gerinc sem számít ritka esetnek - mondta Antić.

Dr. Marko Tanasković, a rendelő tulajdonosa azt mondja, hogy néhány napig még menedéket nyújt szegény állatnak, de nagyon reméli, hogy hamarosan befogadja valaki.

Dr. Tanasković szerint a keverék kutya körülbelül egy éves, és nőstény.

A Szerb Köztársaság büntetőtörvénykönyvének 269. cikke szerint egy ilyen cselekményt legfeljebb egy év szabadságvesztéssel büntethetik. Az állatokkal szembeni kegyetlenség korai jele az emberek iránti agressziónak. 2006 óta több tucat feljelentés érkezett a bíróságra, de csak egy esetben ítéltek meg három hónapos börtönbüntetést - mondta Nataša Biorac, az "ORKA" tagja.

A legnagyobb problémát az ilyen bűncselekmények felkutatására a tanúk hiánya jelenti.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya állatkínzás kóbor kutya


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr141925045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása