HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.01.26. 18:12 Vicuska28

Filmező csimpánzok

A brit BBC televízió olyan dokumentumfilmet mutatott be, melynek egy részét teljes mértékben majmok vették fel. Ez a program úgy másfél évvel ezelőtt indult, amikor Betsy Herrelko primatológus az edinburgh-i állatkertben megismertette 11 csimpánzzal a kamerát.

Szerinte a majmokat nagyon érdekelték az új tapasztalatok és hamar elkezdték tanulmányozni az eddig ismeretlen tárgyat.
Viszonylag könnyen ment nekik mert először is segítségképpen Betsy megmutatta hogyan használják az érintőképernyőt a képek és videók kiválasztására. Betsy ezzel azt vizsgálta, hogy a majmok milyen képeket szeretnek nézegetni. 

Később a majmok kaptak egy speciálisan kialakított "Chimpcam" kamerát, amire pozitívan reagáltak mert mindent láttak a kamerához csatlakoztatott kis képernyőn, ami előttük volt. A jelenlevő szakértők szerint a kamera egyfolytában mozgásban volt, a majmok pedig követték a változásokat a képernyőn.
Betsy kutatásának célja az volt, hogy minél többet megtudjon arról, hogy a csimpánzok hogyan érzékelik az őket körülvevő világot és egymást.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás majmok csimpánz


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr521704371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása