HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.04.09. 16:52 Vicuska28

Új óriásgyíkfajt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken egy új óriásgyíkfajt fedeztek fel, melynek hossza elérheti a két métert, és kettős pénisze van.

Annak ellenére, hogy az állat bőre élénk színű, a valóságban nagyon is rejtőzködő életet él, közeli hozzátartozója a világ legnagyobb gyíkjának, az indonéziai komodói sárkánynak, de ellentétben vele, nem húsevő.

A Varanus bitatawa nevű hüllőt Luzon-szigetétől északra fedezték fel, ahol életben maradt annak ellenére, hogy természetes élőhelye lecsökkent, és élelem céljából, húsáért is vadásszák a helyi lakosok.

Nem tudni, hogy hány ilyen gyík él Luzon-szigetén, de a tudósok szerint a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Megtörténhetett volna, hogy örökre eltűnnek, és senki nem tudna róluk, ha tavaly júniusában nem mentenek meg egy hímet a vadászoktól.

A tudósok meglepődtek a felfedezett gyíkon, különösen azért, mert egy sűrűn lakott területen intenzív fakitermelés közepette élt.

A gyík teste, és lábai kék-fekete színűek zöld-sárga foltokkal. A hímeknek úgy, mint egyes gyíkoknak, és kígyóknak, kettős nemi szervük van, melyeket felváltva használnak párzáskor.

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyíkok hüllők varanus új faj bitatawa


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr721907685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása