HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.04.21. 20:02 Vicuska28

Az óceánok mikrobákban bővelkednek

 

A világ óceánjai mikrobákban bővelkednek, egy liter tengervízben kb. egy milliárd  mikroorganizmus él, az ICoMM (International Census of Marine Microbes) szerint, amely a tengeri mikrobák összeírását végezte, és ez a közel tíz évig tartó program 2010 október 4-én ér hivatalosan véget. 

Az értékeléshez több, mint 1200 helyről vettek mintát a világ tengereiből.

A hagyományos módszerekkel végzett kutatásokkal eddig 20 000 mikrobát sikerült megkülönböztetni, de az új eredmények azt mutatják, hogy ez a szám jóval magasabb.

- A tengeri mikrobafajok száma valószínűleg egymilliárd körül van - állítja John Baross, az ICoMM tudományos tanácsadó bizottságának elnöke.

A mikrobák 50-90 százalékát alkotják az óceánok teljes biomasszájának, amely megegyezik 240 milliárd afrikai elefánt súlyával. A különböző tengeri mikrobák számának, fajának, és szerepének meghatározása fontos betekintést nyújt minden Földön található tápláléklánc dinamikájába és stabilitásába, állítják a kutatók.

Ezek a tengeri lények az óceánokban a légzés 95 százalékáért felelősek, és ezzel hozzájárulnak az emberi faj túléléséhez szükséges feltételek megteremtéséhez. Ők a fő tisztogatók. Néhány mikroorganizmus a nitrogénkörforgást működteti a légköri nitrogén megkötésével, és hasonlóan csinálják ezt a szén-dioxiddal, kénnel, vassal, mangánnal, és más elemekkel.

Kutatások kimutatták, hogy bizonyos mikrobák, és baktériumok egyes  tengeri emlősökkel élnek szimbiózisban, a bőrükön, és a beleiken. A tudósok ott is találtak mikroorganizmusokat, ahol eddig azt hitték, hogy az élet lehetetlen. Ilyenek helyek pl. a minimális oxigént tartalmazó rétegek (Oml) hidrogén-szulfiddal telítve vagy nagy metánban gazdag víz alatti kanyonok.

A program kezdetekor több, mint 5300 új tengeri állatfajt fedeztek fel. Az óceán kutatói azt remélik, hogy a "népszámlálás" alatt 230 000 fajt sikerül felfedezniük, ami véleményük szerint csak egy töredéke azoknak a fajoknak, melyek a világ tengereiben, és óceánjaiban élnek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás mikroba


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr731940865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása