HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.03.24. 10:25 Vicuska28

Pontosan hány éves egy kutya?

 

Már hosszú ideje tévesen úgy vélik, hogy az ember legjobb barátja egy naptári év alatt hét évet "öregszik". Azonban a kutya öregedési folyamata élete első két évében sokkal gyorsabb, s ezért egy kétéves kutya valójában 24 éves.

Az első két életévük után változik a beosztás, és így a kisebb- és közepes méretű kutyák egy emberi évben 5 évet, a nagy tenyészkutyák 6, míg az óriás kutya fajták 7 évet öregszenek. Például egy 10 éves dán dog valójában 80, egy kis mopszli pedig 64 éves.

Ha örökbe fogadtak egy kutyát, és nem tudják hány éves, a szakértők adnak néhány tippet ennek kiderítésére. A kutya fogai korának egyik legmegbízhatóbb mutatója. Ha sok fehér foga van, akkor valószínűleg egy év körüli az állat. Ha viszont a hátsó fogak sárgák, akkor koruk 1 és 2 év közöttire tehető, a minimális fogkővel rendelkezők pedig kb. 3-5 évesek. A hiányzó fogak egyértelműen azt mutatják, hogy egy idősebb kutyáról van szó.

Szakértők szerint a kutya izmai szintén árulkodnak a koráról, mert a fiatalabb "jó testfelépítésű" kutyák aktívabbak, míg az idősebbek a mozgás hiánya miatt teltebbek. A legbiztosabb módja annak kiderítésére, hogy kutyája öreg vagy sem, a szőr színe. Ha az orra környéke fehéres, akkor a kutya már nem fiatal. A tiszta könnyek nélküli tekintet kimondottan a fiatal kutyákra jellemző, míg a homályos, vizenyős szemek az idősebb állatok sajátosságai.

Kezdődik a kullancsinvázió! Küldd be kedvenced képét és nyerj akár egy életre szóló kullancs elleni védelmet számára!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya háziállatok


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr61864551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása