HTML

Idő & dátum

Friss topikok

...

2010.05.20. 05:57 Vicuska28

Egy ízeltlábú lenne a világ leggyorsabb állata !?

Mostanáig az volt az általánosan elfogadott tény, hogy a gepárd a világ leggyorsabb állata.

Azonban, a Dán Műszaki Egyetem kutatói meglepő felfedezéssel álltak elő, hogy talán ezt a címet egy ízeltlábúnak kellene adni, melynek hossza csupán 1-2 milliméter között van.

Az evezőlábú rákok (Copepoda) életmódja nagyon változatos, egyaránt élnek sós- és édesvizekben. A kutatók számtalan  videófelvételt tanulmányoztak, amin ezek az apró plankton állatok spektakuláris gyorsasággal ugrálnak.

Egy másodperc alatt több százszor teszik meg a saját testhosszuknak megfelelő távolságot.

Óránként 3-6 kilométeres sebességgel mozognak, de emberi szemszögből nézve az eredmények sokkal lenyűgözőbbek. Egy 1,7 méter magas ember ilyen mozgékonysággal óránként 6100 kilométert tudna megtenni.

Ezeknek a rákoknak négy pár lábuk van, és ugrálva haladnak előre. Mivel természetes környezetükben nagyon erős a vízellenálás, a Copepode izmai tízszer erősebbek, mint más állatoké, állítják a dán kutatók.

 

Szólj hozzá!

Címkék: leggyorsabb copepode evezőlábú rák


A bejegyzés trackback címe:

https://napiallatsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr82017115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása